0
0
0
s2sdefault

Επιτακτική για τους οργανωμένους γονείς καθίσταται πλέον – μετά και το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα δεκάχρονη μαθήτρια - η ανάγκη δημιουργίας πεζογέφυρας/υπέργειας διάβασης πεζών επί της λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου, έργο για το οποίο οι σχεδιασμοί φέρονται να έχουν ξεχαστεί στα συρτάρια των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών. Οι Σύνδεσμοι Γονέων των τεσσάρων εκπαιδευτηρίων της περιοχής πραγματοποιούν εντός της βδομάδας κοινή σύσκεψη, σε μία προσπάθεια να διεκδικήσουν πιο δυναμικά υλοποίηση του αιτήματός τους. Σχετική επιστολή, που θα ετοιμαστεί στο πλαίσιο της συνάντησης, θα αποσταλεί στα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών, στην Σχολική Εφορία και τον δήμο Πάφου, το Αρχηγείο Αστυνομίας και όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, αρχές και σύνολα. Ωστόσο, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του γυμνασίου Αποστόλου Παύλου Άγγελος Χριστοδούλου, θα πρέπει να ληφθούν προσωρινά μέτρα για ασφάλεια των μαθητών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη τοποθέτησης σχολικού τροχονόμου επί της λεωφόρου κατά τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών από τα σχολεία τους. Υπενθυμίζεται ότι η αρχιτεκτο
νική πρόταση για την δημιουργία της πεζογέφυρας διακρίθηκε ανάμεσα σε άλλες 200, που είχαν ετοιμάσει σημαντικά γραφεία ανά το παγκόσμιο. Η βράβευση της αρχιτέκτονος Ελίνας Παττίχη έγινε στις Κάννες τον Μάρτιο του 2013, παρουσία περισσότερων των 20 χιλιάδων ατόμων του χώρου. Η μελέτη Σε ότι αφορά το πλάσιμο του ανάγλυφου της πεζογέφυρας καθορίζεται από το λειτουργικό διάγραμμα της κυκλοφορίας των πεζών, ενώ οι κατευθύνσεις των κινήσεων από και προς τα σχολεία έχουν καθορίσει σε κάτοψη την καμπύλη χειρονομία, με στόχο την οργανική προσαρμογή της κυκλοφορίας των πεζών.
Στη νοτιοδυτικό άκρο, λόγω και του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου, επιλέγηκε κατακόρυφη κυκλοφορία με κλίμακα και ανελκυστήρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ προνοήθηκε και κενό 40 εκατοστών για την χρήση ποδηλάτων. Στην βορειοανατολική αφετηρία της γέφυρας προς το γυμνάσιο, η πεζογέφυρα προσαρμοζόμενη στην μορφολογία του εδάφους, καταλήγει απευθείας στην αυλή του εκπαιδευτηρίου, λόγω και της συμβατότητας του υψομέτρου του με αυτήν (κλίση 3%). Στην ίδια πλευρά, με την κατασκευή δεύτερου σκέλους της πεζογέφυρα με μεγαλύτερη κλίση (5%), η πεζογέφυρα οδηγεί στον αδιέξοδο δρόμο ικανοποιώντας έτσι όλους τους στόχους του κτιριολογικού προγράμματος.

Πιο διαβασμένα

  • Week

  • Month

  • All